pondělí 10. července 2017

Salamandra, Končitá, Sekaniny

Letošní prázdninové objevování nových lezeckých oblastí jsme zaměřili do lokality nedaleko nám známé boulderové Končité. Obě jsou v Lehotě pod Vtáčníkom, vzdálenost 120 km z UH, andezit, příjezdová cesta z obce příšerná - 3 km děr a výtluků. Salamandra - kousek nad lyžařským svahem, odkaz na popis a průvodce, ale všechny cesty jsou stejně napsané na skále, spíše nižší skalky v obtížnosti 3+ až 9-, velmi dobře odjištěné a zřejmě z tohoto důvodu hojně navštěvované.





Končitou není třeba představovat viz minulé články a vzhledem k letním teplotám nebylo jako obvykle nejlepší tření, ale vždy se najde boulder pod kterým se dá posedět. Nádherná oblast, ovšem příjezdovou cestu z Kamence by si taky mohli opravit, výbornou zmrzlinu mají v Novákoch.






Třetí oblast Sekaniny, starší lezecká oblast s normálně vzdáleným jištěním, můj pracovní název: lego. Pokud na nedaleké Salamadře občas letí shora kamínek, tady rovnou kostky. Z tohoto důvodu nevím, jestli doporučit na oddílový výjezd s rodinami, blízká chata k pronájmu je lákavá a třeba to helmy vyřeší, uvidíme. Odkaz na popis a průvodce, opět jsou všechny cesty napsané na skále, mě se zde líbilo víc než na Salamadře z důvodu dlouhých cest v obtížnostech 3+ až 8+.